Top

Trivsel i området

Medlemmarna i bostadsrättsföreningen äger tillsammans föreningens byggnader och mark. Ni har därför ett gemensamt intresse av att skapa förutsättningar för en trivsam boendemiljö och god ekonomisk bärighet inom föreningen. Varje enskild medlem har såväl rättigheter som skyldigheter i förhållande till föreningen och till dess medlemmar.

Föreningens syfte och verksamhet styrs i första hand av föreningens stadgar, som i sin tur vilar på Bostadsrättslagen (SFS 1991:614) och Lagen om ekonomiska föreningar (SFS 1987: 667). Dessa regelverk täcker inte frågor kring den praktiska skötseln av fastigheten och därför är det bra att kommande styrelse utfärdar kompletterande trivselregler, som alla har att rätta sig efter.

Nedan finns trivselregler som Kärnhem har tagit fram och som ni kan ha som grund. Tanken med trivselreglerna är att det är ett levande dokument som regelbundet revideras.

Biltvätt

Av miljöskäl är det inte tillåtet att tvätta bilar inom fastigheten. Tvätta bilen i en automatisk fordonstvätt eller en ”gör-det-själv-hall” för att inte förorena sjöar och vattendrag eller utsätta djur och natur för kemikalier.

Grillning

Det är tillåtet att grilla på uteplatser och balkonger, dock endast med el,- och gasolgrillar. Tänk på brandsäkerheten och iaktta stor försiktighet.

Husdjur

Du som har husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar inom fastigheten.

Olydnad mot trivselregler

Allvarlig försumlighet eller misskötsel av lägenhet eller de gemensamma ytorna kan leda till att en medlem förverkar sin rätt till bostadsrätten och kan leda till uppsägning. Ringa förseelser, som är av mindre betydelse för föreningen och dess medlemmar, kan inte leda till uppsägning.

Störningar

Alla boende är skyldiga att visa hänsyn till grannar och övriga medlemmar och boende i området. Skyldigheten gäller såväl inne som utomhus och detta gäller dygnet runt. Det är dock extra angeläget att visa hänsyn vardagar från kl. 22.00 till kl. 07.00. Informera gärna grannar inför störande ombyggnad, reparation eller fester.

Vår- och höststädning

För att hålla fint i området kan gemensamma städdagar ordnas på våren och hösten.  Den som inte har möjlighet att delta vid ett städtillfälle kan utföra en arbetsinsats vid ett annat tillfälle.